De huizen


1 & 2 Pelgrimspoort 1 ligt tegen de achtergevel van Langebrug 81 aan. Pelgrimspoort 2 tegen Langebrug 83/85.

 

3 Pelgrimspoort 3 ligt tegen de achtergevel van Langebrug 87 aan.

 

4 Pelgrimspoort 4 grenst tegen de muur en ook tegen de achtergevel van Langebrug 89, dat een hoekhuis is. Op Langebrug 89 werkte en woonde Jacob Isaacsz Swanenburg, de eerste leermeester van Rembrandt van Rijn.

 

4A & 4B Nieuwbouw hofjeswoning in de stijl van de zeventiende eeuw, onmiskenbaar geïnspireerd door de bouwstijl van het naastgelegen Speckshofje. De achtermuur van dit hofje loopt iets scheef, zodat de binnenmuur van Pelgrimspoort 4A ook iets scheef loopt. Dit geeft het eigentijdse huisje de charme van een oud huis.

 

5 & 6 Oudste huis en blikvanger in dit moderne hofje in oude stijl is zonder twijfel 'de voormalige kantine' van Drukkerij Groen, die gesplitst is in Pelgrimspoort 5 en 6. Dit pand was in de achttiende eeuw verbonden met de gebouwen van het Waalse Weeshuis dat zich uitstrekte tot Pieterskerkhof 40. Bouwhistorisch is Pelgrimspoort 5 en 6 in 1775 te plaatsen, maar archivalia pleiten voor datering in 1703 door de stichting van het Waalse Weeshuis in dat jaar.

 

7 & 8 Nieuwbouw in de stijl van de zeventiende eeuw gelegen tegen het Speckshofje (zie bij Pelgrimspoort 4A en 4B).

 

9 & 10 De huisjes 9, 10 en 11 van de Pelgrimspoort liggen met hun achtergevel tegen de huizenrij van Pieterskerk-Choorsteeg 14, 16 en 18 aan. Rugdekking door laat-Middeleeuwse panden.

 

11 Pelgrimspoort 11 ligt met de achtergevel tegen de huizenrij van Pieterskerk-Choorsteeg 14, 16 en 18 aan.

 

12 & 13 Nieuwbouw in de stijl van de zeventiende eeuw, geïnspireerd op het nabij gelegen Speckshofje, waarbij de achtergevel grenst aan Langebrug. Pelgrimspoort 13 ligt tegen Langebrug 79, dat midden zeventiende eeuw gebouwd werd. Pelgrimspoort 12 is tegen de achterzijde van Langebrug 77 gelegen.

 

Speckhofje De gevelsteen bij de poort van het Speckhofje vermeldt in Romeinse cijfers het jaartal 1645. Ook de ‘stichtingsoorkonde’ oftewel het testament van Pieter Gerritsz (van der) Speck draagt het jaartal 1645, maar oude stadskaarten doen vermoeden dat er op de plek van het Speckhofje eerdere bebouwing is geweest.

 


1 & 2

 

Disclaimer    Contact    Colofon    Tell a friend